Amplasarea rezervoarelor supraterane conform Decretului Ministerial din 14 mai 2004
si suplimentarea acestuia cu Decretul Ministerial din 5 iulie 2005
1) Rezervoarele supraterane trebuie instalate exclusiv in aer liber; este interzisa instalarea pe terase sau in curti inchise.
2) Instalarea rezervoarelor in rampe descendente este interzisa.
Amplasarea rezervoarelor supraterane conform Decretului Ministerial din 14
mai 2004 si suplimentarea acestuia cu Decretul Ministerial din 5 iulie 2005
1) Rezervoarele supraterane trebuie pozitionate pe suporturi bine ancorate, pentru evitarea deplasarii bazinului atat pe perioada operatiunii de reincarcare cat si in timpul functionarii.
2) Accesoriile rezervorului trebuie sa fie accesibile din partea operatorului.
3) Atunci cand rezervoarele sunt instalate in apropierea zonelor tranzitate de vehicole, trebuie construita o protectie corespunzatoare fixa, la o distanta mai mare de 1 m, apta sa impiedice lovirea accidentala a rezervoarelor. In cazul in care protectia este constituita dintr-o simpla bordura chiar si discontinua, aceasta trebuie realizata la o inaltime minima de 0,20 m. In acest caz, distanta minima de rezervor este de 1,5 m.
4) Distanta orizontala intre doua rezervoare din acelasi depozit, trebuie sa fie cel putin egala cu diametrul rezervorului mai mare, cu un minim de 0,80 m. construite dintr-o plasa metalica solida inalta de minim 1,80 m e dotata cu o poarta ce se deschide spre exterior, care sa se inchida cu lacat sau yala; partea cealalta a gardului poate sa coincida cu gardul terenului unde se desfasoara activitatea deservita dinspre bazinul GPL desi este zidita atat timp cat zona de instalare a depozitului sunt bine ventilate si sunt repectate distantele din Decretul Ministerial din 14 mai 2004 cu completarea Decretului Ministerial din 5 lulie 2005.
6) Rezervoarele supraterane trebuie sa fie inconjurate de o suprafata avand profunzimea nu mai mica de 5m, complet libera si lipsita de vegetatie. Acolo unde aceasta distanta nu poate fi respectata, la baza gardului metalic, mentionat la punctul 5, va trebui sa fie constituita dintr-un zid inalt de 0,5 m.
7) In interiorul depozitelor lor nu trebuie sa fie depozitate materiale straine de vreun fel.
8) Semnale fixe adecvate si vizibile trebuie sa indice interzicerea apropierii de depozit atat persoanelor neautorizate cat si a fumatului sau folosirii focului deschis. Semnalizarea de securitate trebuie sa respecte dispozitiile decretului legislativ din 14 august 1996, nr. 493 (supliment ordinar G.U. n. 223 din 23 septembrie 1996).
9) Semnalele fixe trebuie sa indice normele de conduita si numerele de urgenta atat pentru pompieri cat si al tehnicianul de la firma furnizoare pentru a putea fi contactati in caz de urgenta.
10) Gradul de umplere nu trebuie sa fie mai mare de 80% .
11)Distantele se masoara in punctele cele mai apropiate ale imprejmuirii depozitului si obiectivului considerat.
12)Pentru cazul montajului subteran al recipientelor aceste distante se pot micsora cu 50%
13)Distantele mentionate la punctele 2,3,6 pot fi micsorate cu 50% in cazul construirii unui zid antifoc, rezistent la explozie, la limita imprejmuirii depozitului , pe directia obiectivului considerat.
14)Distanta poate fi micsorata cu 50% pentru liniile CF uzinale si cu 25% pentru liniile CF neelectrificate.
NOTA : Distantele exprimate in m, se masoara in proiectia orizontala intre limitele exterioare ale conductelor sau constructiilor.
- De la piciorul taluzului
- Din axul liniei de cale ferata
LEGENDA:
Distantele scrise cu culoare albastra reprezinta distanta de siguranta impusa de normative pentru rezervoarele ingropate.
Distantele scrise cu culoare rosie reprezinta distanta de siguranta impusa de normative pentru rezervoarele supraterane.